ContactPakistan.com

Beauty Quest
A special by our Content Manager

Question # 1:

I am 26 years old and have dry skin. Should I start getting facials done? If yes, how often should facials be done? 

Answer: 
A facial should begin at 25, as this is the time when the physiological aging of skin begins. Facial should be done once a month, especially for the women having dry skin. The skin retains its hydrolipidic balance by the creams used during the massage. The massage helps increase the blood supply, oxygen and other nutrients to the skin. A facial done once a month will keep your skin supple and looking healthy.

Question # 2:
I am 27 years old. I have recently developed some white hard spots on my eyelids. I tried squeezing them, but they, unlike blackheads they cannot be squeezed out. What are these spots and how do I get rid of them? 

Answer:
The white spots on your eyelids are actually whiteheads or milia. They often appear in areas where the skin is dry. Whiteheads don't have openings, so they have to be pierced and their contents taken out. The sacs have to be then cauterized to prevent their recurrence.

Question # 3:
I am a 47-year-old woman. My problem is the white fleshy skin, I have around my eyes. Could you help me to get rid of this? 

Answer: 
Your problem is known as xanthelasma in medical terms. Cholesterol deposits under the skin cause the fleshy skin around your eyes. It is, however, not always related to high serum cholesterol levels. Until recently chemical cauterization and plastic surgery could only treat them. These days, they can be easily treated with the use of ER YAG lasers, without the fear of scarring.
 

Question # 4:
I am 18 years old having the following problems: Of late I have developed brown marks on my face, especially around my cheeks and nose. Can these be lightened? Whenever I come back after spending sometime in the sun, my skin feels dry and tired. How can I prevent this? 

Answer:
The brown marks are known as freckles and they usually run in families. Exposure to direct sunlight darkens them. You should, therefore, use a sunblock of SPF above 30. A person's face glows because of a healthy body and proper diet. Use a capsule containing an iron supplement as this peps up the skin and lightens dark circles. Packs made from crushed almonds, cucumber, honey and egg will also help in refreshing your skin.

Question # 5:
I am a 17 years old girl with fair complexion skin. I am suffering from the problem of excessive hair on my face and neck. I have tried several home remedies, but they don't work. Is there any other option other than bleaching? 

Answer:
Try using apricot peel off masks. You can also try gramflour mixed with turmeric and milk. When the pack is semi dry, rub gently in circular movements, it will put out the hair.

Question # 6:
I am 21 year old girl. I have a dark, rough and dry face. Please suggest me, how I can have a beautiful face? 

Answer: 
For a fairer complexion you should wash your face daily with crushed roti, soaked in milk over a period .Use sun screen cream and moisturizer in the day time, even when you are at home .Use an umbrella in the sun to avoid direct sun light.

Question # 7:
I am a 20-year-old girl. I have lot of pimples on my face. Earlier I used to squeeze them, but I stopped doing it after your instructions. How should I remove the dark marks of the squeezed pimples I got earlier? 

Answer: 
Take a balanced diet. Eat lots of fresh and green vegetables. Wash your face 3 times with a neem soap. Be very hygienic. Apply sandalwood powder and turmeric paste on pimples and buttermilk on mask. Take 1-tsp. almond powder, 1-tsp. potato juice, 1-tsp. cucumber juice, 1-tsp. lemon juice, 1-tsp. sandalwood powder, 1-tsp. yogurt and 1 tsp. rice powder. Make a paste, apply on affected areas. Let it dry then and wash it with cold water.

Question # 8:
I am 20-year-old girl. I have very rough skin especially face, hands, legs and neck. How can I have a smooth and shining skin? 

Answer: 
Wash your face with choker (wheat-husk). Do not use soap. Apply a moisturizer twice a day. At night massage with any cabbage-based nourishing cream. Leave for one hour, wipe it off with moist cotton before sleeping. This skin care routine should be followed regularly.

Question # 9:
I am 20 years old boy and have good features. But I have a lot of pimples on my face, which look very bad. How can I get rid of these? 

Answer:Take the white portion of an egg in a bowl and squeeze half a lemon in it. Spread it all over the face. Let it dry and wash off with warm water. Follow this regularly.

Question # 10:
I am 20 years old girl having a wheatish complexion. My face has certain dullness about it. Please suggest me a home remedy to make my face soft and glowing. 

Answer: 
Make a face pack mixing choker, almond powder, pinch of haldi, honey, egg, few drops of lemon juice. Add some milk to make a paste. Apply on face carefully leaving the eye area. Dry and wash off. Use it twice in a week.